

Výčepním se stal teprve nedávno, ale v gastronomii se cítí doma – po 25 letech praxe na place i v roli spolumajitele našel v Lokále spokojenost a vnitřní klid. „Konečně si v práci psychicky odpočinu. Soustředím se jenom na pivo a hosty a po letech nevím, co je to stres,“ pochvaluje si Michal Pohanka, nejstarší výčepní Lokálů. Zhruba před rokem opustil Prahu a nastoupil do brněnského Lokálu U Caipla.
Hospoda je mikrosvět
Jeho první setkání s Ambiente proběhlo v roce 1997 v Pasta Fresce, kam Michala nevzali. O deset let později narazil v Brně na Lokál a zkusil to podruhé. Tentokrát to vyšlo. „Mám tuhle práci rád, hlavně kontakt s hosty a filosofii Ambiente. Líbí se mi, že své lidi neustále vzdělává a snaží se jim dostat pod kůži nejen jak, ale hlavně proč dělat naši práci pořádně. Je důležité uvědomit si, proč tady vlastně jsme,“ vysvětluje.
Výčepní nemůže být abstinent
Michal umí zastat i roli pomocného kuchaře, ale nejlíp se cítí za výčepem, kde nedávno nahradil odcházející kolegyni. Pivo je jeho koníček, rád objevuje malé pivovary a pivní speciály. „Nemůžete být výčepní a zároveň abstinent. K pivu musíte mít vztah, stejně jako k lidem. Dodržuju desatero obsluhy, ale taky se hodně řídím instinktem. A osobní problémy nechávám daleko od výčepu,“ popisuje Michal předpoklady dobrého výčepáka.
Mistrovství = odhodlání neslevit z nároků
I přes dlouholetou praxi začínal Michal v Lokále jako všichni ostatní – na pozici jídlonoše. „Je to zkouška. Musíte ukázat, co umíte, a tak to má být. Proto mě Ambiente baví – takhle dobře to dělají díky tomu, že si vybírají lidi, kteří to myslí vážně a mají skutečný zájem,“ říká Michal. Mistrovství pro něj znamená odhodlání neslevit z nároků na kvalitu a být pořád napřed. A nejlepší odměna? „Všichni u nás vědí, že fandím Bohemce. Před Vánoci se tu zastavili rozhodčí, kteří se vraceli z Olomouce, kde pískali zápas, a jako dárek mi přivezli dres Bohemky,“ vzpomíná s dojetím a dodává: „Nejkrásnější je, když se lidi vracejí nejen za dobře načepovaným pivem, ale taky za vámi.“
Napiš nám pár věcí o sobě, ať zjistíme, kdo jsi,
a nabídneme ti, kde můžeš začít.
Tvé osobní údaje zpracováváme podle fér pravidel.