jaroslav-kozdelka-eska-fr-1-of-3-vyrez-sirka.jpg jaroslav-kozdelka-eska-fr-1-of-3-vyrez-sirka.jpg

Tady cítím férovost a důvěru

Usmívá se pořád, i po šestnácti hodinách v práci – to je šéfpekař Esky Jarda Kozdělka. V hospodě strávil dětství i pubertu, a tak pro něj byla kuchařina jasná volba. Pracoval v  nejluxusnějších pražských hotelech, podíval se do několika zahraničních kuchyní a nakonec zakotvil v domácké atmosféře Esky. Nedávno vyměnil kuchařský rondon za pekařskou zástěru. Jak se liší práce kuchaře ve velkých hotelových řetězcích od vaření v malém týmu? A proč nakonec kývl na nabídku dělat šéfa pekárny?

V Ambiente mi nikdo nemaže med kolem pusy

„Tohle je zásadní rozdíl oproti velkým korporátním firmám, kde jsem mnoho let pracoval. Byl jsem jen číslo, jeden z mnoha. Tady cítím férovost a důvěru – jak od lidí z mého týmu, tak z kanceláře. Neznamená to, že jsem se všemi kamarád, ale vnímám a oceňuju vzájemný respekt,“ pochvaluje si Jarda Kozdělka, šéfpekař Esky.

Z kuchyně do pekárny

Jarda pracoval v Esce od začátku, jako zástupce šéfkuchaře. Předtím dlouhá léta vařil v kuchyních nejluxusnějších pražských hotelů. Vyzkoušel si ranní, obědový i večerní servis včetně degustačních večerů, rautu a velkolepých cateringů. Hodně cestoval a spolupracoval i se zahraničními kuchaři. Co nejdůležitějšího se za tu dobu naučil?

„Musíte mít neustále na paměti, že kuchařina je práce pro lidi – hosté k nám jdou kvůli zážitku. Dělám to pro to brnění v těle, které cítím vždycky, než se dozvím, jestli hostovi chutnalo. Kuchař taky musí umět mluvit a nebát se jít ke stolu. Nedělá mi problém jídlo uvařit, pak ho hostovi donést na stůl a říct mu příběh toho, co má na talíři. Pochvala od hosta je pro mě největší odměna a motor,“ říká.

Ve velkých korporacích strávil dvanáct let. Pak se rozhodl odejít a nastoupil do Esky, kterou společně s šéfkuchařem Martinem Štanglem otevíral. Jako zástupci šéfkuchaře mu přibylo administrativy, ale užíval si kreativity, kterou mohl při své práci využít. Po odchodu šéfpekaře mu generální manažer nabídl, aby se ujal vedení pekárny. Jarda má rád výzvy, a tak do toho šel po hlavě.

Větší bicepsy a celé tělo od mouky

Na otázku, jestli se teď Jarda tak trochu nenudí, když dělá pořád dokola jen chleba, odpovídá jasně: „Ani náhodou! U nás se pořád něco děje. Jsme řemeslná pekárna, pečeme chleba v peci na dřevo, ve které musíme neustále hlídat teplotu a vlhkost. Musíme udělat všechno pro to, aby náš chleba měl stálou kvalitu. Tu přitom ovlivňuje spousta věcí, včetně obsahu lepku v mouce. První ranní várka rozhodne o všem,“ vysvětluje.

Pekařina se podle Jardy podobá cukrářské práci – tam taky není prostor pro improvizace a zachraňování katastrof na poslední chvíli: „Když v kuchyni spálím cibuli, vyhodím ji a začnu znova, ale když se nezdaří těsto, může trvat i den, než uděláme nové. Největší nervy jsou s kváskem, o který musíme pečovat jako o zvíře. Proto mají pekaři často v pekárně napsáno ,Nakrm svini!‘.

Tahle práce je ale taky pěkná dřina a nekončící tahání pytlů s moukou. „Psychicky si odpočinu, protože máme všechny gramáže přesně dané a jedeme podle tabulek, o to víc se nadřu fyzicky. Ale zase ne tolik, abych se vzdal hokejových tréninků s kolegy po směně,“ směje se Jarda.

Vyber si svou výzvu, nebo se přihlas jen tak.

Kuchař U Kalendů. Jsme nadšenci, které jejich práce baví a na talíři je to vidět. Z kvalitních surovin zpracujeme všechno, tzv. „od čumáčku po ocásek“. Neplýtváme. Máme v týmu vlastního řezníka. Zavařujeme, fermentujeme, sušíme, udíme i macerujeme. A naučíme to i tebe!
Obsluha pro Lokál Nad Stromovkou. Přidej se k našemu malému týmu a obsluhuj s námi hosty v malebném Lokále přímo u Stromovky. Čeká tě nezaměnitelný ruch hospody s domácí atmosférou, perfektně ošetřeným a čepovaným pivem a skvělým českým jídlem! Přijď se přesvědčit!
Grilař pro Čestr. Restaurace Čestr - masová legenda znovu na scéně. Přidej se do kuchařského týmu a šéfuj našemu grilu! Na gril to nevidíš? Nevadí, najdeme ti práci na jiném postu v kuchyni, který ti bude více vyhovovat!
Obsluha v Brasileiro Slovanský dům. Baví tě exotická kuchyně, koktejly a uvolněná atmosféra? Tak u nás obsluhuj u stolu nebo za barem!
Pekař-srdcař pro restauraci Eska! Dokážeš se poprat se zodpovědností a pomazlit s kváskem? Není nutné mít zkušenosti s pekařinou, ale o to větší nadšení a píli budeš potřebovat... Napiš nám!
Obsluha v Café Savoy. Obdivuješ staré časy a noblesu máš v krvi? Zazáři v naší prvorepublikové kavárně při obsluze hostů!
Kuchař pro Lokál U Jiráta! Voní to u nás českou kuchyní a novotou. Jsme nejmladší podnik z rodiny Lokálů, ve Vodičkově ulici. Rádi se potkáme s někým, koho baví řemeslo a věří stejně jako my, že ta nejlepší jídla dělají ruce a ne stroje...
Servírka v Pastacaffé. Baví tě pracovat v menším kolektivu, ale na místě, kde to žije nejen přes snídaně a obědy?  Dokážeš si poradit i s obsluhou náročnějších hostů? Pak jsi náš člověk a bude ti u nás dobře!
Sous-chef v Kantýně! Kdo by neznal Kantýnu? Chrám milovníků masa. Místo, kde vznikají skvělá jídla.  Věříš si, že bys je zvládl ještě lépe? Staň se naším sous-chefem a udávej směr nabídce i týmu!
Barman v Pizza Nuova. Domácí limonády, ledové čaje, koktejly, italská káva i víno a prosecco. To vše ti u nás projde rukama, když se rozhodneš přidat se mezi nás!
Kuchař pro Lokál U Bílé kuželky. Vaříme českou kuchyni, čepujeme skvělou Plzeň. Host je pro nás na prvním místě, stejně jako náš tým. Jestli tě vaření baví, čekáme na tebe!
Grilař pro Naše maso. Hoříš pro maso - steaky, burgery nebo sekanou? Je pro tebe výzvou stát se opravdu skvělým grilařem? U nás ti k tomu dáme ideální podmínky. Přijď se přesvědčit!
Výčepní v pivovaru Dva kohouti. Je ti blízká atmosféra místa, kde se pivo přímo vaří a kam se hosté chodí bavit a tančit? Chceš sládkovi koukat pod ruce? Pracuj u nás jako výčepní! Co neumíš, tě rádi doučíme.
Obsluha v Pasta Fresca. Baví tě rozmanitá práce? Někdy na place a někdy zase za barem? U nás můžeš obsluhovat hosty, nebo si odskočit za bar připravit drinky a skvělou kávu, protože Tutto é possibile!
Brigádník pro PULT. Až u nás je práce ten "správnej nářez!". Přijď mezi nás. Na pár směn v týdnu, nebo o víkendu. Mezi 14.00 - 23.00 hod. se postarej o krájení a přípravu našich jídel převážně ze sušeného masa. Našim hostům totiž u piva občas vyhládne!
Servírka/číšník v La Degustation Bohême Bourgeoise. Kde jinde získat větší zkušenosti než v michelinské restauraci? Baví tě poskytovat servis na vysoké úrovni, ale přitom co nejpřirozenějším způsobem? Přidej se do našeho týmu profesionálů!

Napiš nám pár věcí o sobě, ať zjistíme, kdo jsi,
a nabídneme ti, kde můžeš začít.

Kam tě to nejvíc táhne




Dej nám šanci tě trochu líp poznat a napiš nám něco o sobě. Co tě baví a co se chceš naučit? Co už umíš a co máš za sebou? Máš svůj tajný sen?

Sem přetáhni
svoji fotku
(když chceš)
Sem přetáhni
svůj životopis
(když chceš)

Tvé osobní údaje zpracováváme podle fér pravidel.

Buď kámoš a doporuč nás

Buď kámoš a doporuč nás

Buď kámoš a doporuč nás

Buď kámoš a doporuč nás