gandalf-1200px-03.jpg gandalf-1200px-03.jpg

Ambiente ukazuje cestu a dává lidem jasné „proč“

Výčepním se stal teprve nedávno, ale v gastronomii se cítí doma – po 25 letech praxe na place i v roli spolumajitele našel v Lokále spokojenost a vnitřní klid. „Konečně si v práci psychicky odpočinu. Soustředím se jenom na pivo a hosty a po letech nevím, co je to stres,“ pochvaluje si Michal Pohanka, nejstarší výčepní Lokálů. Zhruba před rokem opustil Prahu a nastoupil do brněnského Lokálu U Caipla. 

Hospoda je mikrosvět

Jeho první setkání s Ambiente proběhlo v roce 1997 v Pasta Fresce, kam Michala nevzali. O deset let později narazil v Brně na Lokál a zkusil to podruhé. Tentokrát to vyšlo. „Mám tuhle práci rád, hlavně kontakt s hosty a filosofii Ambiente. Líbí se mi, že své lidi neustále vzdělává a snaží se jim dostat pod kůži nejen jak, ale hlavně proč dělat naši práci pořádně. Je důležité uvědomit si, proč tady vlastně jsme,“ vysvětluje. 

Výčepní nemůže být abstinent

Michal umí zastat i roli pomocného kuchaře, ale nejlíp se cítí za výčepem, kde nedávno nahradil odcházející kolegyni. Pivo je jeho koníček, rád objevuje malé pivovary a pivní speciály. „Nemůžete být výčepní a zároveň abstinent. K pivu musíte mít vztah, stejně jako k lidem. Dodržuju desatero obsluhy, ale taky se hodně řídím instinktem. A osobní problémy nechávám daleko od výčepu,“ popisuje Michal předpoklady dobrého výčepáka. 

Mistrovství = odhodlání neslevit z nároků 

I přes dlouholetou praxi začínal Michal v Lokále jako všichni ostatní – na pozici jídlonoše. „Je to zkouška. Musíte ukázat, co umíte, a tak to má být. Proto mě Ambiente baví – takhle dobře to dělají díky tomu, že si vybírají lidi, kteří to myslí vážně a mají skutečný zájem,“ říká Michal. Mistrovství pro něj znamená odhodlání neslevit z nároků na kvalitu a být pořád napřed. A nejlepší odměna? „Všichni u nás vědí, že fandím Bohemce. Před Vánoci se tu zastavili rozhodčí, kteří se vraceli z Olomouce, kde pískali zápas, a jako dárek mi přivezli dres Bohemky,“ vzpomíná s dojetím a dodává: „Nejkrásnější je, když se lidi vracejí nejen za dobře načepovaným pivem, ale taky za vámi.“ 

Vyber si svou výzvu, nebo se přihlas jen tak.

Café Savoy: Nakoukni pod pokličku naší prvorepublikové kavárny a zkus to s námi jako kuchař nebo obsluha.   
Kantýna: U nás to voní ohněm a řemeslem. Přidej se k nám jako kuchař nebo pokladní.
Grils: Baví tě street food a trendy Karlín? Přilož ruku k dílu jako obsluha našeho bistra!
Lokály: Vaříš rád českou klasiku z kvalitních surovin? Pracuj u nás jako kuchař!
Kuchyň: Česká jídla, plotna jak na zámku a za okny Hrad. To vše ti splníme když se staneš naším kuchařem!
Eska: Nauč se pekařinu a peč s námi chleba, co zvoní!

Napiš nám pár věcí o sobě, ať zjistíme, kdo jsi,
a nabídneme ti, kde můžeš začít.

Kam tě to nejvíc táhne




Dej nám šanci tě trochu líp poznat a napiš nám něco o sobě. Co tě baví a co se chceš naučit? Co už umíš a co máš za sebou? Máš svůj tajný sen?

Sem přetáhni
svoji fotku
(když chceš)
Sem přetáhni
svůj životopis
(když chceš)

Tvé osobní údaje zpracováváme podle fér pravidel.

Buď kámoš a doporuč nás

Buď kámoš a doporuč nás

Buď kámoš a doporuč nás

Buď kámoš a doporuč nás